Според аналитичарите, цената на среброто ќе скокне во 2021 година

Цената на среброто достигна највисоко ниво за 3,5 месеци на почетокот на 2021 година. Но, аналитичарите велат дека тоа е само почеток. Среброто е подготвено за ренесанса оваа година. Пазарите проектираат рекордна вредност за една унца за поевтиниот „роднина“ на златото. Во првиот работен ден од годинава среброто се проценуваше на околу 27,5 долари за унца. Но, експертите за тргување со благородни метали очекуваат вредноста за унца сребро да достигне 40 долари до крајот на 2021 година, надевајќи се дека дури и 50 долари за унца е реална можност.

2021 како 2011

Цената на среброто достигна историски рекорд во 2011 година. Во тоа време, унца сребро вредела речиси 50 долари. Високиот стратег за стока на Bloomberg Intelligence, Мајк Мекглоун, веруваше дека ќе се постави нов рекорд во 2021 година.

-Уникатно скапоцени и сè поиндустриски, веројатностите се наклонети кон металот – познат како злато кое котира високо – следејќи го својот жолт „врсник“ до нови врвови“, вели Мекглоун.

 

Станбената криза го доведе среброто на својот пат до вредност од 50 долари за унца. Според МекГлоун, во 2021 година имаме слични пазарни услови.

-Годишните технички показатели за среброто се слични на оние за време на пресвртот во нагорна линија на почетокот на новиот милениум и по 2008 година. Гледаме дека металот следи слична траекторија како по финансиската криза, кон 50 долари за унца, но со поголем потенцијал за зачувување на моќта на патот израмнет од златото, тврди МекГлоун.

Цената на среброто го надминува златото

Еден од клучните фактори на кој треба да се обрне внимание е односот на цената на златото и среброто. Ако една унца злато вреди повеќе од 70 унци сребро, цената на поевтиниот метал веројатно ќе порасне со побрзо темпо од онаа на металот кој е лидер во секторот на благородни метали.

Овој тренд се случи минатата година. Цената на златото на крајот на годината порасна за 24 проценти. Среброто во исто време достигна пораст на вредноста од 47 проценти. Во 2020 година, среброто го врати својот статус на „безбедно засолниште“. Во 2021 година, би требало да го искористи овој статус на „пазарот на бикови“.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy