Sekretet e arit: Pesë fakte befasuese

Ari është një metal i çmuar që është frymëzuon përrallat dhe misteret për mijëra vjet. Ka shumë fakte të njohura për këtë metal, por shumë njerëz ende nuk i dinë të gjitha sekretet e arit.

Ari erdhi nga hapësira. Praktikisht i gjithë ari në Tokë është sjellë nga meteorët. Ky fakt konfirmohet nga një studimi shkencor i publikuar në revistën Nature. Në procesin e formimit të planetit tonë, hekuri është zhytur në qendër të saj, duke krijuar thelbin e saj. Do të pritej që edhe metalet e çmuara të ishin tërhequr brenda shkrirjes së mesit të Tokës. Megjithatë, manteli i planetit tonë ka rreth mijëra herë më shumë ar se sa do të kishte në atë rast. Shkak për këtë janë shirat e meteorëve. Rreth 3.9 miliardë vjet më parë ata sollën ar në Tokë. Për një kohë të gjatë, origjina e këtij metali të çmuar ishte një nga sekretet e arit!

Sekretet e arit

Drita e diellit. Emri latin për arin është Aurum. Ky emër përdoret në tabelën periodike të elementeve. Për shkak të kësaj, simboli kimik për arin është Au. Burimi i fjalës gold që përdoret në anglisht dhe gjuhë të ngjashme është fjala gjermane gula. Fjala e vjetër angleze gelou do të thotë ? e verdhe. Emri kroat për arin, zlato, vjen nga fjala sllave e vjetër zolto.

Cilësitë fisnike. Ari shkrihet në temperaturën 1064.42 gradë Celsius. Kjo është arsyeja pse temperatura e furrave të përdorura për shkrirjen e arit është më e lartë se 1.100 gradë. Kryesisht, është rreth 1.200 gradë Celsius. Ari ka shumë veti të konsideruara fisnike. Përcjell nxehtësinë dhe rrymën elektrike. Është lehtësisht i lakueshëm. Gjithashtu, ari nuk ndryshket kurrë.

Ari si investim

Një investim i sigurt. Ari konsiderohet si një nga investimet më të sigurta të mundshme. Vlera e tij rritet në kohën e trazirave ekonomike. Gjatë gjithë historisë, ari është konfirmuar si një rojtar i besueshëm i vlerës. Monedha e parë e bërë tërësisht prej ari u shpik nga mbreti Kresus. Kjo u bë në mijëvjeçarin 1-rë para Krishtit. Që atëherë, ari ishte baza e ekonomisë. Pasi standardi i arit është hequr, përdorimi i arit si mbrojtës kundër inflacionit ishte bërë më i dukshëm. Në 100 vitet e fundit, dollari ka humbur më shumë se 99 për qind të vlerës së tij për shkak të inflacionit. Megjithatë, vlera e arit mbeti e njëjtë.

Dukatet e arta. Në Europë, veçanërisht në Mesdhe, monedha ari më e njohur është dukati. Vendi i parë që përdori këtë lloj monedhë ishte Venecia, në shekullin e 13-të. Fjala dukat do të thotë dukë. Ishte titulli i sundimtarit të Venecias, të gjithë trevave veneciane. Megjithatë, sot fjala dukat është sinonim i një monedhe ari të veçantë. Është monedha me imazhin e Franc Jozefit, e krijuar nga miniera shtetërore austriake.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy