Златник Далматински пес 1/16 унци

146,85 


Купи: 146,85 

0.00


Опис

Златникот од 1/16 (1,94 грама) е идеален подарок за специјални пригоди. Спаѓа во категоријата инвестициско злато и е изработен од злато со чистота 999,9/1000 и се издава во серија од не повеќе од 5000 парчиња. Златникот доаѓа со сертификат потпишан од гувернерот на Хрватската народна банка.

„Далматински пес“ е првата серија монети „Автохтона Хрватска“. Во 1994 година, Меѓународната кинолошка федерација (FCI) го призна далматинскиот пес како автохтона хрватска раса, а хрватското потекло на расата се заснова на слики и записи од црковните хроники од 16 век.

Скулпторот Никола Вудраг препознатливите карактеристики на оваа раса ги претворил во идејно решение, како и делови од картата на Република Хрватска. Дамките, карактеристични за далматинскиот пес, се направени во форма на разните хрватски острови, а релјефно е прикажан и дел од копното, а во позадина се морските бранови.

Дополнителни информации

Држава

Хрватска

Финост

999,9/1000

Материјал

злато

Производител

Хрватска ковачница

Тежина (g)

1,94 g.

Димензии на пакување

Повремена кутија

Димензии

Ø 15,00mm

Можно е и ова да ти се допаѓа...