Златник 100 круни

1.825,05 


Купи: 1.825,05 

1713.71


Опис

Златник 100 круни (Münze Österreich)

Златната круна е првата официјална валута на Австриската унгарска монархија. Во оптек е од 1892 година, што е година кога Монархијата вгради златен стандард во нивната монетарна политика. Пред ова, во првата половина на 19 век, се користеле златни гулдени. Нивната примарна цел беше да ја стандардизираат австриската валута со валути што се користат во латинската монетарна унија.

Во почетокот се ковале само златници од 10 и 20 круни. Многу поголем златник од 100 круни бил издаден на дијамантскиот јубилеј на императорот Франц Џозеф во 1908 година. На лицето на оваа златна монета е прикажан портретот на царот и 1912 година, годината кога биле прекинати.

Најдолго беше во оптек златникот од 20 круни. Кованата е од 1892 до 1912 година. Токму оваа година е врежана на задната страна на овој златник, на кој на предната (лицето) страна е прикажан профилот на императорот Франц Јосиф.

Австриската ковачница Münze Österreich е во сопственост на централната австриска банка. Таа е една од најстарите ковачници во светот. Историски, првпат се споменува во 1371 година, но вистинската историја е околу два века подолга. Има една интересна приказна за неговите почетоци. На враќање од крстоносните војни, Ричард Лавовското срце бил фатен во Австрија (поради претходен навреда кон војводата Леополд V). Ричард платил 15 тони сребро како откуп. Леополд решил да го искористи тоа сребро за правење монети, со што го започнал првиот бизнис со ковачници во Виена. Заедно со монетите, Munze Osterreich произведува австриски монети од евра, како и комеморативни медали. Ауро Домус е нивниот официјален партнер во Хрватска.

Дополнителни информации

Држава

Австрија

Димензии

Ø 37,00mm

Финост

900/1000

Материјал

злато

Производител

Münze Österreich

Димензии на пакување

Коверт за подарок на АДБМ

Тежина (g)

33,87 g.

Можно е и ова да ти се допаѓа...