Златна монета 20 круни

377,71 


Купи: 377,71 

332.29

НЕМА НА ЗАЛИХА

Опис

Златна монета 20 круни (Münze Österreich)

Златната круна е првата официјална валута на Австриската унгарска монархија. Во оптек е од 1892 година, што е година кога Монархијата вгради златен стандард во нивната монетарна политика. Пред ова, во првата половина на 19 век, се користеле златни гулдени. Нивната примарна цел беше да ја стандардизираат австриската валута со валути што се користат во латинската монетарна унија.

Златните монета од 20 круни се користеле подолг временски период од другите златни круни. Изработен е од 1892 до 1912 година. На лицето на овој златник е изгравиран портретот на императорот и 1912 година. Ова е и година кога тие беа повлечени од печатење.

Австриската ковачница Münze Österreich е во сопственост на централната австриска банка. Таа е една од најстарите ковачници во светот. Историски, првпат се споменува во 1371 година, но вистинската историја е околу два века подолга. Има една интересна приказна за неговите почетоци. На враќање од крстоносните војни, Ричард Лавовското срце бил фатен во Австрија (поради претходен навреда кон војводата Леополд V). Ричард платил 15 тони сребро како откуп. Леополд решил да го искористи тоа сребро за правење монети, со што го започнал првиот бизнис со ковачници во Виена. Заедно со монетите, Munze Osterreich произведува австриски монети од евра, како и комеморативни медали. Ауро Домус е нивниот официјален партнер во Хрватска.

Дополнителни информации

Држава

Австрија

Димензии

Ø 37,00mm

Финост

900/1000

Материјал

злато

Производител

Münze Österreich

Димензии на пакување

Коверт за подарок на АДБМ

Тежина (g)

6,77 g.

Можно е и ова да ти се допаѓа...