Златна монета 20 франци/8 флорини

381,50 


Купи: 381,50 

332.70

НЕМА НА ЗАЛИХА

Опис

Златна монета 20 франци/8 флорини (Münze Österreich)

Златниот франк, исто така наречен флорин, е попознат како австриски ѓулден. Ова првично беше сребрена монета што се користеше слободно на целата територија на Латинската монетарна унија. Оваа монетарна унија, организирана за стандардизирање на заедничките валути, беше составена од Франција, Белгија, Италија и Швајцарија од 1865 година. Грција, Србија, Шпанија, Бугарија и Романија се приклучија подоцна.

Австрија потпиша пристапен договор, но тој никогаш не беше спроведен. Сепак, започнало ковањето на овие импресивни златници, ѓулдените. Нивната намера беше да ја усогласат тежината и јасноста на австриските златници со валутите на другите земји во Унијата. Имаше две верзии на златниците, 4 и 8 ѓулдени. Тие биле ковани до 1892 година, кога биле заменети со корона. Ова е причината што годинава се отпечатени новоотечените монети, познати како повторни удари, заедно со австрискиот грб и „Imperium Austriacum“ изгравирано на задната страна на секоја монета. На лицето на монетата е портретот на императорот Франц Јозеф, кој бил император на Австро-Унгарија од 1848 до 1916 година. Еден златник од 4 ѓулдени вредел 20 франци или 8 флорини.

Австриската ковачница Münze Österreich е во сопственост на централната австриска банка. Таа е една од најстарите ковачници во светот. Историски, првпат се споменува во 1371 година, но вистинската историја е околу два века подолга. Има една интересна приказна за неговите почетоци. На враќање од крстоносните војни, Ричард Лавовското срце бил фатен во Австрија (поради претходен навреда кон војводата Леополд V). Ричард платил 15 тони сребро како откуп. Леополд решил да го искористи тоа сребро за правење монети, со што го започнал првиот бизнис со ковачници во Виена. Заедно со монетите, Munze Osterreich произведува австриски монети од евра, како и комеморативни медали. Ауро Домус е нивниот официјален партнер во Хрватска.

Дополнителни информации

Држава

Австрија

Димензии

Ø 21,00mm

Финост

900/1000

Материјал

злато

Производител

Münze Österreich

Димензии на пакување

Коверт за подарок на АДБМ

Тежина (g)

6,45 g.

Можно е и ова да ти се допаѓа...