Златна монета 10 франци / 4 флорини

205,12 


Купи: 205,12 

168.22

НЕМА НА ЗАЛИХА

Опис

Златна монета 10 франци / 4 флорини (Münze Österreich)

Златниот франк, односно флорин, е попознат под називот австриски златен гулден. Станува збор за монета која оригинално била сребрена, слободно користена на подрачјето на Латинската монетарна унија од 1865 година. Тој монетарен сојуз, со цел стандардизација на заедничка валута, го сочинувале Франција, Белгија, Италија и Швајцарија од 1865 година. Подоцна им се приклучила и Грција, како и Србија, Шпанија, Бугарија и Романија.

Австрија потпишала договор за приклучување кон Унијата. Но, тој никогаш не бил спроведен. Сепак, започнало и ковањето на впечатливи златници – гулдени. Нивната цел била да ја усогласат масата и чистотата на австриските златници со валутите на другите земји од Унијата. Постоеле две верзии на златници, од 4 и 8 гулдени. Тие биле ковани до 1892 година, кога биле заменети со круни. Затоа и новокованите („restrike“) на задната страна ја носат таа година, како и ознаката на износот со австрискиот грб и натписот Imperium Austriacum. На предната страна е ликот на царот Франц Јозеф, кој владеел со Австроунгарската монархија од 1848 до 1916 година. Златникот од 4 гулдени имал вредност од 10 франци или 4 флорини.

Дополнителни информации

Држава

Австрија

Димензии

Ø 19,00 mm

Финост

900/1000

Материјал

злато

Производител

Münze Österreich

Димензии на пакување

Коверт за подарок на АДБМ

Тежина (g)

3,22 g.

Можно е и ова да ти се допаѓа...