Виенски филхармоничар 1/25 унци

95,47 


Купи: 95,47 

65.08


Опис

Виенски филхармоничар 1/25 унци

“Златниот виенски филхармоничар е најуспешниот и најпродаваниот европски златник. Заштитниот знак на ковачницата Münze Österreich AG веќе четирипати беше признат од страна на Светскиот совет за злато (World Gold Council), како најпродаван златник во светот. Дизајнот на златникот е посветен на познатиот австриски оркестар, кој е меѓу неколкуте најдобри во светот.”

Златникот Виенски филхармоничар (оригинално Der Wiener Philharmoniker, англиски The Vienna Philharmonic) за прв пат беше искован во октомври 1989 година. Од тогаш до денес, брилијантниот дизајн, потпишан од Томас Пасендорфер, претрпе само минимални промени. На предната страна, околу виолончелото, се групирани фагот, харфа, рог и виолина. Околу инструментите е испишано името Виенски филхармоничар. “На задната страна на златникот се наоѓаат оргуљи од

„Златната сала“ на Виенското музичко друштво, натписот Republik Österreich, ознаки за тежината и номинална вредност. Сегашната номинална вредност е 100 евра, додека монетите произведени до 2001 година имаа номинална вредност во шилинзи. Се разбира, вистинската вредност на златникот е далеку поголема од онаа номиналната.” Златникот од една унца е најголемото издание на Виенскиот филхармоничар во редовна продажба.

Австриската ковачница Münze Österreich е во сопственост на централната австриска банка. Таа е една од најстарите ковачници во светот. Во историските податоци, првпат се споменува во 1371 година, но вистинската историја е околу два века подолга. Има една интересна приказна за неговите почетоци. На враќање од крстоносните војни, Ричард Лавовското срце бил фатен во Австрија (поради претходен навреда кон војводата Леополд V. Ричард платил 15 тони сребро како откуп. Леополд решил да го искористи среброто за правење монети, со што ја започнал првата кованица бизнис во Виена. Заедно со монетите, Münze Österreich произведува австриски монети евра, како и комеморативни медали. Ауро Домус е нивниот официјален партнер во Хрватска.

Дополнителни информации

Држава

Австрија

Димензии

Ø 13,00mm

Финост

999,9/1000

Материјал

злато

Производител

Münze Österreich

Димензии на пакување

Коверт за подарок на АДБМ

Тежина (g)

1,24 g.

Можно е и ова да ти се допаѓа...