Talir argjendi Maria Tereza

42,60 


Blini: 42,60 

.00

Out of stock

Përshkrim

Talir argjendi Maria Tereza

Monedha e vogël Maria Tereza është një monedhë argjendi që ka qenë në përdorim globalisht që nga viti 1741. Kjo monedhë mori emrin e Perandoreshës Maria Tereza, gruas së parë që ka sunduar mbi Monarkinë Habsburge. Prodhimi i kësaj monedhe argjendi ka filluar me statutin e lëshuar nga Perandoresha. Monedhat ekzistuese, si dhe edicionet e reja, janë punuar vazhdimisht që nga viti 1857.  E lëshuar fillimisht në vitin 1780, vitin e vdekjes së Maria Terezës, monedha tregon Perandoreshën në vitet e saj të mëvonshme në pjesën e përparme të saj, ndërsa pjesa e pasme e monedhës paraqet kurorën perandorake të rrethuar nga një palë koka shqiponje mbi një mburojë të mbuluar me një emblemë tjetër. Edhe pse një monedhë ligjore në Austri deri në vitin 1858, në shumë vende afrikane taliri Maria Tereza ishte zyrtarisht në përdorim deri në fund të Luftës së Dytë Botërore.

Farkataria austriake Austrian Mint është në pronësi të bankës Qendrore të Austrisë. Është një nga farkataritë më të vjetra në botë. Historikisht, ajo u përmend për herë të parë në vitin1371, por historia aktuale është rreth dy shekuj më e gjatë. Ka një histori interesante për fillimet e saj. Gjatë kthimit nga kryqëzatat, Rikard Zemërluani u kap në Austri (për shkak të një fyerje të mëparshme ndaj Dukës Leopoldi V). Rikardi pagoi 15 tonë argjend si shpërblim. Leopoldi vendosi ta përdorte atë argjend për të bërë monedha, duke filluar kështu biznesin e parë të farkatarisë në Vjenë. Së bashku me monedhat, Münze Österreich prodhon monedha euro austriake, si dhe medalje përkujtimore. Auro Domus është partneri i tyre zyrtar në Kroaci.

Informacion shtese

Vendi

Austria

Dimensionet

Ø 40,10mm

Finesa

833/1000

Materiali

Argjend

Farkataria

Münze Österreich

Dimensionet e paketimit

ADBM hediye zarfı

Pesha (g)

28,07 g.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni…