Сребрен Виенски филхармоничар 1 унца

1.908,42 


Купи: 1.908,42 

1829.34


Опис

Сребрен Виенски филхармоничар 1 унца

Исклучителниот успех на светски познатиот златник Виенски филхармоничар ја наведе ковачницата Münze Österreich да им понуди на колекционерите и сребрена верзија од истиот ценет дизајн.
Кога беше претставен на јавноста во 2008 година, сребрениот Виенски филхармоничар бил единствената европска монета кована со 99,9 проценти чисто сребро. Брзо се здобил со огромна популарност.
Неколку милиони сребрени монети Виенски филхармоничар од 1 унца се продаваат секоја година.

Австриската ковачница Münze Österreich е во сопственост на централната банка на оваа држава. Таа е една од најстарите ковачници во светот. За прв пат се споменува во службените историски записи во 1371 година. Но, нејзината историја е околу два века подолга. Со нејзиниот настанок е поврзана интересна приказна. По враќањето од Крстоносните војни, Ричард – Лавовско срце бил заробен во Австрија поради претходна навреда на војводата Леополд V. Ричард го платил својот откуп со 15 тони сребро. Леополд решил да искова монети од ова сребро, што ја започнало историјата на ковачницата во Виена. Покрај златниците Münze Österreich произведува и австриски монети на еврото, како и комеморативни медали. Auro Domus е официјален партнер на ковачницата Münze Österreich во Хрватска.

Дополнителни информации

Држава

Австрија

Димензии

Ø 37,00mm

Финост

999,9/1000

Материјал

злато

Производител

Münze Österreich

Димензии на пакување

Коверт за подарок на АДБМ

Тежина (g)

31,10 g.

Можно е и ова да ти се допаѓа...