Monedhë ari 20 kurora

408,10 


Blini: 408,10 

350.00


Përshkrim

Monedhë ari 20 kurora (Münze Österreich)

Kurora e artë është monedha e parë zyrtare e Monarkisë Austriake Hungareze. Ka qenë në qarkullim që nga viti 1892, që është viti kur Monarkia përfshiu një standard të artë në politikën e tyre monetare. Para kësaj, në gjysmën e parë të shekullit të 19-të, përdoreshin guldena ari. Qëllimi i tyre kryesor ishte standardizimi i monedhës austriake me monedhat e përdorura në bashkimin monetar latin.

Monedha e arit 20 kurora ishte në përdorim për periudhë më të gjatë kohore se kurorat e tjera të arit. Ajo u krijua nga viti 1892 deri në 1912.  Ballina e kësaj monedhe ari ka të gdhendur portretin e Perandorit dhe vitin 1912. Ky është edhe viti që u tërhoqën nga shtypi. 

Farkataria austriake Austrian Mint është në pronësi të bankës Qendrore të Austrisë. Është një nga farkataritë më të vjetra në botë. Historikisht, ajo u përmend për herë të parë në vitin1371, por historia aktuale është rreth dy shekuj më e gjatë. Ka një histori interesante për fillimet e saj. Gjatë kthimit nga kryqëzatat, Rikard Zemërluani u kap në Austri (për shkak të një fyerje të mëparshme ndaj Dukës Leopoldi V). Rikardi pagoi 15 tonë argjend si shpërblim. Leopoldi vendosi ta përdorte atë argjend për të bërë monedha, duke filluar kështu biznesin e parë të farkatarisë në Vjenë. Së bashku me monedhat, Münze Österreich prodhon monedha euro austriake, si dhe medalje përkujtimore. Auro Domus është partneri i tyre zyrtar në Kroaci.

Informacion shtese

Vendi

Austria

Dimensionet

Ø 37,00mm

Finesa

900/1000

Materiali

Ar

Farkataria

Münze Österreich

Dimensionet e paketimit

ADBM hediye zarfı

Pesha (g)

6,77 g.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni…