Monedhë ari 20 franga /8 florina

382,06 


Blini: 382,06 

333.25

JASHTË MAGAZINËS

Përshkrim

Monedhë ari 20 franga /8 florina (Münze Österreich)

Franga e arit, e quajtur edhe florin, njihet më mirë si gulden austriak. Kjo ishte fillimisht një monedhë argjendi që përdorej lirisht në të gjithë territorin e Unionit Monetar Latin. Ky bashkim monetar, i organizuar për të standardizuar monedhat e përbashkëta, përbëhej nga Franca, Belgjika, Italia dhe Zvicra nga viti 1865. Greqia, Serbia, Spanja, Bullgaria dhe Rumania u bashkuan më vonë.

Austria nënshkroi një marrëveshje pranimi, por ajo nuk u zbatua kurrë. Megjithatë, filloi prerja e këtyre monedhave mbresëlënëse ari, guldens. Synimi i tyre ishte të përafronin peshën dhe qartësinë e monedhave të arit austriak me monedhat e vendeve të tjera në Union. Kishte dy versione të monedhave të arit, 4 dhe 8 gulden. Ato u prenë deri në vitin 1892, kur u zëvendësuan me korona. Kjo është arsyeja që monedhat e sapoprera, të njohura si rigoditje, janë shtypur këtë vit, së bashku me stemën austriake dhe “Imperium Austriacum” të gdhendur në anën e pasme të çdo monedhe. Në faqen e monedhës është portreti i perandorit Franz Joseph, i cili ishte perandor i Austro-Hungarisë nga viti 1848 deri në 1916. Një monedhë ari 4 gulden vlente 20 franga ose 8 florina.

Mint austriake Münze Österreich është në pronësi të Bankës Qendrore të Austrisë. Është një nga mintet më të vjetra në botë. Historikisht, ajo u përmend për herë të parë në 1371, por historia aktuale është rreth dy shekuj më e gjatë. Ka një histori interesante për fillimet e saj. Gjatë kthimit nga kryqëzatat, Rikardi Zemërluani u kap në Austri (për shkak të një fyerje të mëparshme ndaj Dukës Leopold V). Richard pagoi 15 tonë argjend si shpërblim. Leopoldi vendosi ta përdorte atë argjend për të bërë monedha, duke filluar kështu biznesin e parë të nenexhikut në Vjenë. Së bashku me monedhat, Munze Osterreich prodhon monedha euro austriake, si dhe medalje përkujtimore. Auro Domus është partneri i tyre zyrtar në Kroaci.

Informacion shtese

Vendi

Austria

Dimensionet

Ø 21,00mm

Finesa

900/1000

Materiali

Ar

Farkataria

Münze Österreich

Dimensionet e paketimit

ADBM hediye zarfı

Pesha (g)

6,45 g.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni…