Monedhë ari 10 kurora

227,68 


Blini: 227,68 

174.64

JASHTË MAGAZINËS

Përshkrim

Monedhë ari 10 kurora (Münze Österreich)

Kurora e artë është monedha e parë zyrtare e Monarkisë Austro-Hungareze. Ka qenë në qarkullim që nga viti 1892, që është viti kur Monarkia përfshiu standardin e artë në politikën e saj monetare. Para kësaj, në gjysmën e parë të shekullit të 19-të, përdoreshin guldena ari. Qëllimi i tyre kryesor ishte standardizimi i monedhës austriake me monedhat e përdorura në bashkimin monetar latin.

Në fillim u punuan monedha ari 10 dhe 20 kurorë. Një monedhë ari shumë më e madhe prej 100 kurorash u emetua për Jubileun e Diamantë të Perandorit Franc Jozef në vitin 1908.  Edhe pse monedha e arit 10 kurorë nuk u lëshuar më në vitin 1910, viti 1912 u vendos në pjesën e pasme të saj. Ky është gjithashtu viti kur të gjitha kurorat e arit u tërhoqën nga prodhimi. 

Farkataria austriake Austrian Mint është në pronësi të bankës Qendrore të Austrisë. Është një nga farkataritë më të vjetra në botë. Historikisht, ajo u përmend për herë të parë në vitin1371, por historia aktuale është rreth dy shekuj më e gjatë. Ka një histori interesante për fillimet e saj. Gjatë kthimit nga kryqëzatat, Rikard Zemërluani u kap në Austri (për shkak të një fyerje të mëparshme ndaj Dukës Leopoldi V). Rikardi pagoi 15 tonë argjend si shpërblim. Leopoldi vendosi ta përdorte atë argjend për të bërë monedha, duke filluar kështu biznesin e parë të farkatarisë në Vjenë. Së bashku me monedhat, Münze Österreich prodhon monedha euro austriake, si dhe medalje përkujtimore. Auro Domus është partneri i tyre zyrtar në Kroaci.

Informacion shtese

Vendi

Austria

Dimensionet

Ø 18,95mm

Finesa

900/1000

Materiali

Ar

Farkataria

Münze Österreich

Dimensionet e paketimit

ADBM hediye zarfı

Pesha (g)

3,38 g.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni…