Monedhë ari 10 franga /4 florina

203,27 


Blini: 203,27 

166.37

JASHTË MAGAZINËS

Përshkrim

Monedhë ari 10 franga /4 florina (Münze Österreich)

Frangu i artë, e quajtur edhe florin, është më i njohur për publikun si guldeni i artë austriak. Fillimisht, ai u krijua si monedhë argjendi e përdorur gjerësisht në unionin monetar latin që nga viti 1865.  Unioni, i përbërë nga Franca, Belgjika, Italia dhe Zvicra, synonte të standardizonte monedhat e përbashkëta. Më pas, asaj iu bashkuan Greqia, Serbia, Spanja, Bullgaria dhe Rumania. 

Edhe pse Austria kurrë nuk mori pjesë në këtë union, ajo përpunoj monedha mbresëlënëse ari, të quajtura gulden. Synimi i tyre ishte të përafronin peshën dhe qartësinë e monedhave të arit austriak me monedhat e vendeve të tjera. Kishte dy versione të monedhave të arit, prej 4 dhe 8 guldena. Ato u punuan deri në vitin 1892 kur u zëvendësuan me kurora. Kjo është arsyeja që monedhat e sapokrijuara, të njohura si farkime të reja (restrike), janë shtypur këtë vit, së bashku me stemën austriake dhe “Imperium Austriacum” të gdhendur në anën e pasme të çdo monedhe. Në faqen e monedhës është portreti i perandorit Franc Jozef, i cili sundoi me Monarkinë Austro-Hungareze nga vitin 1848 deri në 1916. Një monedhë ari 4 guldena kishte vlerë 10 franga ose 4 florinj.

Farkataria austriake Austrian Mint është në pronësi të bankës Qendrore të Austrisë. Është një nga farkataritë më të vjetra në botë. Historikisht, ajo u përmend për herë të parë në vitin1371, por historia aktuale është rreth dy shekuj më e gjatë. Ka një histori interesante për fillimet e saj. Gjatë kthimit nga kryqëzatat, Rikard Zemërluani u kap në Austri (për shkak të një fyerje të mëparshme ndaj Dukës Leopoldi V). Rikardi pagoi 15 tonë argjend si shpërblim. Leopoldi vendosi ta përdorte atë argjend për të bërë monedha, duke filluar kështu biznesin e parë të farkatarisë në Vjenë. Së bashku me monedhat, Münze Österreich prodhon monedha euro austriake, si dhe medalje përkujtimore. Auro Domus është partneri i tyre zyrtar në Kroaci.

Informacion shtese

Vendi

Austria

Dimensionet

Ø 19,00 mm

Finesa

900/1000

Materiali

Ar

Farkataria

Münze Österreich

Dimensionet e paketimit

ADBM hediye zarfı

Pesha (g)

3,22 g.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni…