Мал дукат – Франц Јозеф

255,86 


Купи: 255,86 

200.85


Опис

Мал дукат – Франц Јозеф

Најпопуларниот златник во јужна и југоисточна Европа е малиот дукат Франц Јозеф. Производот на ковачницата Münze Österreich има долга историја и богата традиција. Името „дукат“ е резервирано за посебни типови златни монети изработени според историски шаблони, специфична тежина, чистота и дијаметар. Првите дукати биле воведени од Венеција во 13 век. Самиот збор означува „кнез“ или „дужд“.

“Дукатот Франц Јозеф првпат е отпечатен во 1872 година.
Се користел како свадбен подарок, украс, инвестиција за иднината, но и како монета во меѓународните плаќања. Последен пат е искован во 1915 година, па токму таа година е присутна во сите подоцнежни репродукции на овој златник. Има специфична содржина на злато од 986/1000. Постојат две варијанти на дукати кои се разликуваат по тежина. Малиот или единечен дукат тежи 3,49 грама и има дијаметар од 20 милиметри.”

Дополнителни информации

Држава

Австрија

Димензии

Ø 20,00mm

Финост

986/1000

Материјал

злато

Производител

Münze Österreich

Димензии на пакување

Коверт за подарок на АДБМ

Тежина (g)

3,49 g.

Можно е и ова да ти се допаѓа...