Кругерранд (Krugerrand) 1 унца

1.763,56 


Купи: 1.763,56 

1654.72


Опис

Кругерранд (Krugerrand) 1 унца (Refinery Rand)

Јужноафриканскиот златник Krugerrand е најпродаван светски златник од една унца. Иако има содржина на злато од 916/1000, според масата тежи нешто повеќе од една унца, па содржи точно една унца чисто злато. Се произведува од 1967 година во јужноафриканската рафинерија Ранд. Вкупно биле произведени повеќе од 50 милиони златници Кругерранд (Krugerrand).
Името го добил по Пол Кругер, претседател на Јужноафриканската Република во четири мандати. Популарноста на овие златници им гарантира и одлична можност за продажба низ светот, бидејќи ги нудат практично сите трговци со злато.

Рафинеријата Ранд е најголемиот интегриран комплекс за преработка и топење на благородни метали во светот. Основана е во 1920 година за рафинирање на злато во Јужна Африка. Јужноафриканската Република е еден од клучните светски извори на злато. До воспоставувањето на сопствената рафинерија, целото злато се транспортирало на преработка во Лондон. Во изминатите 100 години оваа рафинерија, благодарение на големото количество достапно злато, стана најголема во светот. Се проценува дека рафинеријата Ранд преработила дури 30 проценти од своето злато, кое моментално е во оптек.

Дополнителни информации

Држава

Јужноафриканска Република

Димензии

Ø 32,77mm

Финост

916/1000

Материјал

злато

Производител

Рафинеријата Ранд

Димензии на пакување

Коверт за подарок на АДБМ

Тежина (g)

33,93 g.

Можно е и ова да ти се допаѓа...