Коала 1 унца

46,45 


Купи: 46,45 

.00

НЕМА НА ЗАЛИХА

Опис

Коала 1 унца

Австралиската коала од 1 унца е една од најпопуларните сребрени монети во светот откако за прв пат беше пуштена во продажба во 2007 година.
Сребрената монета првично била замислена како ограничена серија сребрени монети, кои секоја година ќе го менуваат дизајнот на коалата на задната страна, правејќи ја уште повредна на пазарот на инвестициско сребро.

Perth Mint е службена ковачница на златни и сребрени монети во Австралија.
Таа е во сопственост на државата Западна Австралија. Ковачницата е создадена во 1899 година, две години пред најмалиот постојано населен континент да стане федерација.

Ковачницата Perth Mint е позната и по златниците со необична тежина, па оттука го произвела и Австралискиот кенгур од 1 кг. Затоа не е изненадувачки фактот што во 2011 година ковачницата го произвела најголемиот златник во светот со дијаметар од 80 cm, дебелина од 12 cm и тежина од 1012 килограми. Овој златник, тежок повеќе од еден тон, е направен од чисто злато. Во времето на ковањето, неговата вредност била 53 милиони австралиски долари.

Дополнителни информации

Држава

Австралија

Димензии

Ø 40,60mm

Финост

999/1000

Материјал

Сребрена

Производител

Ковачницата во Перт

Димензии на пакување

Коверт за подарок на АДБМ

Тежина (g)

31,10 g.

Можно е и ова да ти се допаѓа...