Канадски јаворов лист 1/10 унца

230,62 


Купи: 230,62 

178.92

НЕМА НА ЗАЛИХА

Опис

Канадски јаворов лист 1/10 унца (Royal Canadian Mint)

Со едноставен и чист дизајн, канадскиот инвестициски златник Јаворов лист се смета за еден од водечките светски инвестициски златници. Неговото производство започнало во 1979 година во Канадската кралска ковачница (Royal Canadian Mint). Ова го прави еден од најстарите инвестициски златници достапни во широката потрошувачка, заедно со јужноафриканскиот Krugerrand и Aвстриската круна. На предната страна на златникот има јаворов лист, националниот симбол на Канада. Задната страна претставува портрет на кралицата Елизабета Втора.

Канадскиот јаворов лист е специфичен по безбедносните мерки воведени во 2013 и 2015 година. Тие вклучуваат ласерско микрогравирање на мала површина од предната страна на златникот, видливо само под микроскоп, заедно со радијални линии во позадината на сликата од двете страни на монетата. Затоа монетата Јаворов лист се смета за најбезбедниот златник во светот, чие фалсификување е речиси невозможно. Јаворов лист од 1 унца се смета за стандардна големина на овој производ.

Royal Canadian Mint постои од 1901 година. Во првите 30 години работела под името Ottawa Mint. Ковачницата произведува и продава палета производи од злато со висока финост, сребро, паладиум и платина. Покрај добро познатите монети, како Јаворов лист, Royal Canadian Mint произведува прачки од инвестициско злато, како и златни и сребрени жетони за употреба во индустријата и за изработка на накит.

Дополнителни информации

Држава

Канада

Димензии

Ø 16,00mm

Финост

999,9/1000

Материјал

злато

Производител

Кралска канадска нане

Димензии на пакување

Коверт за подарок на АДБМ

Тежина (g)

3,11 g.

Можно е и ова да ти се допаѓа...