Голем дукат – Френсис Џозеф

939,45 


Купи: 939,45 

804.18


Опис

Голем дукат (Münze Österreich)

“Голем дукат е најпопуларниот златник во јужна и југоисточна Европа. Производот на ковачницата Münze Österreich има долга историја и богата традиција.
Името „дукат“ е резервирано за посебни видови златни монети изработени според историски шаблони, специфична тежина, чистота и дијаметар. Првите дукати биле воведени од Венеција во 13 век. Самиот збор означува „кнез“ или „дужд“. Во Австрија, првите примероци на дукати се исковани на почетокот на 16 век.”

“Дукатот „Франц Јозеф“ за првпат е отпечатен во 1872 година.
Се користел како свадбен подарок, украс, инвестиција за иднината, но и како монета во меѓународните плаќања. Последен пат се ковани во 1915 година и токму таа година е присутна во сите подоцнежни репродукции на овој златник. Има специфична содржина на злато од 986/1000. Постојат две варијанти на дукати кои се разликуваат по тежина, голем и мал дукат. Големиот или четирикратен дукат тежи 13,96 грама и има дијаметар од 40 милиметри.”

 

Дополнителни информации

Држава

Австрија

Димензии

Ø 40mm

Финост

986/1000

Материјал

злато

Производител

Münze Österreich

Димензии на пакување

Коверт за подарок на АДБМ

Тежина (g)

19,96 g.

Можно е и ова да ти се допаѓа...