Filarmonia e Vjenës 1/10 ons

221,63 


Blini: 221,63 

192.16


Përshkrim

Filarmonia e Vjenës 1/10 ons (Münze Österreich)

Filarmonia e Vjenës është monedha ari më e suksesshme dhe më e shitur evropiane. Është artikulli nënshkrim i kartës së monedhes Münze Österreich AG dhe është vlerësuar, katër herë, nga Këshilli Botëror i Arit si monedha ari më e mirë dhe më e shitur në botë. Dizajni aktual i monedhës së arit i kushtohet orkestrës së famshme austriake, një nga më të mirat në botë.

Monedha ari i Filarmonisë së Vjenës u krijua për herë të parë në tetor të vitit 1989. Që atëherë, ky dizajn, i nënshkruar nga Thomas Pasendorfer, ka mbetur pothuajse i njëjtë. Njëra anë e monedhës përshkruan një koleksion harmonik instrumentesh muzikore – një bori Vjene, një fagot dhe një harpë e rregulluar rreth violonçelit me një violë dhe një violinë të vendosur në të dyja anët. Rreth instrumenteve është shkruar një gravurë “Filarmonia e Vjenës”. Ana tjetër e monedhës përmban organin nga Musikverein, salla e koncerteve në shtëpi të Filarmonisë, titulli “Republik Osterreich” dhe shenjat e peshës dhe vlerës nominale. Vlera aktuale e Filarmonisë së Vjenës është 100 €, ndërsa vlera e monedhave të prodhuara para vitit 2001 ishte në shilinga. Natyrisht, vlera aktuale e monedhës së arit është shumë më e lartë se vlera nominale. Një e dhjeta e një monedhe ari ons përfaqëson një blerje të përshtatshme të Filarmonisë së Vjenës.

Mint austriake Münze Österreich është në pronësi të Bankës Qendrore të Austrisë. Është një nga mintet më të vjetra në botë. Historikisht, ajo u përmend për herë të parë në 1371, por historia aktuale është rreth dy shekuj më e gjatë. Ka një histori interesante për fillimet e saj. Gjatë kthimit nga kryqëzatat, Rikardi Zemërluani u kap në Austri (për shkak të një fyerje të mëparshme ndaj Dukës Leopold V). Richard pagoi 15 tonë argjend si shpërblim. Leopoldi vendosi ta përdorte atë argjend për të bërë monedha, duke filluar kështu biznesin e parë të nenexhikut në Vjenë. Së bashku me monedhat, Münze Österreich prodhon monedha euro austriake, si dhe medalje përkujtimore. Auro Domus është partneri i tyre zyrtar në Kroaci.

Informacion shtese

Vendi

Austria

Dimensionet

Ø 16,00mm

Finesa

999,9/1000

Materiali

Ar

Farkataria

Münze Österreich

Dimensionet e paketimit

ADBM hediye zarfı

Pesha (g)

3,11 g.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni…