Dukati i madh – Frances Joseph

861,95 


Blini: 861,95 

746.28

JASHTË MAGAZINËS

Përshkrim

Dukati i madh – Münze Österreich

Monedha ari më e njohur në Europën Jugore dhe Juglindore është monedha Franc Jozef. Ky produkt i farkatarisë Münze Österreich ka një histori të gjatë dhe traditë të pasur. Emri “dukat” është rezervuar kryesisht për lloje të veçanta monedhash ari të bëra sipas ngjarjeve historike që janë specifike në peshë, qartësi dhe diametër. Në përgjithësi pranohet se monedhat e para në histori u prezantuan nga venecianët në shekullin e 13-të. Përkthimi fjalë për fjalë i fjalës dukat është “princ” ose “dukë”.

Monedha Franc Jozef u shtyp për herë të parë në vitin 1872. Përdorej si dhuratë martese, dekorim apo investim për të ardhmen, por edhe si mjet pagese në biznesin ndërkombëtar. 1915 është viti i fundit i prodhimit të monedhës, dhe ky është viti i referuar në të gjitha riprodhimet e mëvonshme. Monedha është bërë me përbërje specifike të arit, 986/1000. Ka dy lloje të kësaj monedhe që ndryshojnë në peshë – monedha e madhe ose e katërfishtë peshon 13,96 gram dhe është 40 milimetra në diametër.

Farkataria austriake Austrian Mint është në pronësi të bankës Qendrore të Austrisë. Është një nga farkataritë më të vjetra në botë. Historikisht, ajo u përmend për herë të parë në vitin1371, por historia aktuale është rreth dy shekuj më e gjatë. Ka një histori interesante për fillimet e saj. Gjatë kthimit nga kryqëzatat, Rikard Zemërluani u kap në Austri (për shkak të një fyerje të mëparshme ndaj Dukës Leopoldi V). Rikardi pagoi 15 tonë argjend si shpërblim. Leopoldi vendosi ta përdorte atë argjend për të bërë monedha, duke filluar kështu biznesin e parë të farkatarisë në Vjenë. Së bashku me monedhat, Münze Österreich prodhon monedha euro austriake, si dhe medalje përkujtimore. Auro Domus është partneri i tyre zyrtar në Kroaci.

Informacion shtese

Vendi

Austria

Dimensionet

Ø 40mm

Finesa

986/1000

Materiali

Ar

Farkataria

Münze Österreich

Dimensionet e paketimit

ADBM hediye zarfı

Pesha (g)

19,96 g.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni…