Австралиски кенгур 1/10 унца (Perth Mint)

230,62 


Купи: 230,62 

178.92


Опис

Австралиски кенгур 1/10 унца (Perth Mint)

Австралиски кенгур, во светот познат и како Australian Gold Nugget, е најпознатиот производ на ковачницата Perth Mint. Специфичен е по тоа што секоја година го менува дизајнот. Освен тоа, се произведува и во ограничен број примероци, што го прави баран кај колекционерите. Поради тоа им припаѓа на ретките производи на кои колекционерската вредност може да им расте со времето, дури и побрзо од вредноста на самото злато. Единствениот друг златник на светот кој го менува дизајнот е Кинеската панда.

Златникот Australian Gold Nugget се произведува од 1986 година. Првите 3 години на позадината на монетата биле прикажувани различни примероци златни парчиња, ископани на подрачјето на Австралија. Од 1989 година дизајнот е променет па прикажува различни кенгури, веројатно најпознатиот симбол на тој континент. Токму благодарение на оваа промена во дизајнот златникот го добива неслужбениот назив Австралиски кенгур. Иако Perth Mint произведувал и златници од поголеми димензии, Австралискиот кенгур од една унца претставува стандардна големина и моментално е најголемиот примерок во понудата.

Perth Mint е службена ковачница на златници во Австралија. Нејзиниот сопственик е сојузната држава Западна Австралија. Ковачницата настанала во 1899 година, две години пред најмалиот постојано населен континент да стане федерација.

Ковачницата Perth Mint е позната и по златниците со невообичаена тежина, па произведувала и Австралиски кенгур од 1 килограм. Оттука, не изненадува фактот што во 2011 година ковачницата го произвела најголемиот златник на светот со дијаметар од 80 cm, дебелина од 12 cm и тежина од 1012 килограми. Овој златник, потежок од 1 тон, е произведен од чисто злато. Во моментот на ковањето вредноста му била 53 милиони австралиски долари.

Дополнителни информации

Држава

Австралија

Димензии

Ø 16,60mm

Финост

999,9/1000

Материјал

злато

Производител

Ковачницата во Перт

Димензии на пакување

Коверт за подарок на АДБМ

Тежина (g)

3,11 g.

Можно е и ова да ти се допаѓа...