Американски орел 1/10 унци (United States Mint)

229,96 


Купи: 229,96 

166.14

НЕМА НА ЗАЛИХА

Опис

Американски орел 1/10 унци (United States Mint)

Американски орел им припаѓа на визуелно најимпресивните златници на светот. Тој ги поврзува клучните симболи на американската нација. Тоа се службениот национален амблем со белоглав орел и познатиот симбол на слободата и демократијата, т.н. Lady Liberty. Како службен златник на САД, Американскиот орел се произведува од 1986 година.

Основа за неговата изработка била Одлуката за златните пари (Gold Bullion Coin Act), која Конгресот ја донел една година претходно. Неговиот изглед се заснова на дизајнот кој во 1905 година го осмислил Августус Сент-Гауденс, на повик на тогашниот претседател Теодор Рузвелт. Американскиот орел се произведува во 4 големини.

United States Mint е службена сојузна ковачница на Соединетите Американски Држави. Заедно со доларските монети кои се моментално во оптек, таа е задолжена за производство на златни монети и комеморативни медали. Основана е во Филаделфија во 1972 година, а моментално има уште три активни центри: во Денвер, Сан Франциско и Вест Поинт.

Дополнителни информации

Држава

Соединети Американски Држави

Димензии

Ø 16,50mm

Финост

916/1000

Материјал

злато

Производител

Нане на САД

Димензии на пакување

Коверт за подарок на АДБМ

Тежина (g)

3,11 g.