Американски бизон 1 унца

1.989,03 


Купи: 1.989,03 

1745.74

НЕМА НА ЗАЛИХА

Опис

Американски бизон 1 унца (United States Mint)

Американски бизон е еден од најубавите инвестициски златници кој моментално се произведува во светот. Во оптек е од 2006 година, а оттогаш секоја година се појавуваат нови изданија. Овој златник е првиот инвестициски златник произведен во Соединетите Американски Држави со чистота од 9999/1000.

Дизајнот на монетата Американски бизон е модификувана верзија на монетата Indian Head, издадена во 1913 година, а осмислена од Џејмс Ерл Фрејзер. Неговиот дизајн се смета за еден од најдобрите кога се во прашање американските монети, па затоа е искористен и за овој златник кој е многу баран помеѓу колекционерите.

Предната страна на златникот прикажува профил на Индијанец, кој Фрејзер го нацртал согласно личните портрети на тројца племенски поглавари наречени Big Tree, Iron Tail и Two Moons. Покрај портретот го напишал и мотото „слобода“ како и F. во знак на потписот на уметникот. Позадината на златникот ја краси илустрација на бизон на земјена тумба. Со латинското мото E pluribus unum наведена е и номиналната вредност на монетата од 50 долари, како и годината на производство. Златникот од 1 унца претставува стандардна величина за продажба на оваа категорија на инвестициско злато.

United States Mint е службена сојузна ковачница на Соединетите Американски Држави. Заедно со службените доларски монети кои се моментално во оптек, таа е задолжена за производство на златни монети и комеморативни медали. Основана е во Филаделфија во 1972 година, а моментално има уште три активни центри: во Денвер, Сан Франциско и Вест Поинт.

Дополнителни информации

Држава

Соединети Американски Држави

Димензии

Ø 32,70mm

Финост

999,9/1000

Материјал

злато

Производител

Нане на САД

Димензии на пакување

Коверт за подарок на АДБМ

Тежина (g)

31,10 g.

Можно е и ова да ти се допаѓа...