Златна прачка 10 g (Münze Österreich)

647,42 


Купи: 647,42 

607.01


Опис

Златна прачка 10 g (Münze Österreich)

Златната круна е првата службена монета на Австро-Унгарската монархија. Во употреба е од 1892 година. Тогаш, ова царство, го вовело златниот стандард во својата монетарна политика. Претходно, во текот на втората половина на 19 век се користел златен гулден. Но, неговата намера примарно била стандардизација на валутата со членовите на Латинската монетарна унија.

Најпрво се исковани златници во вредност од 10 и 20 круни. Многу поголемиот златник од 100 круни е издаден по повод дијамантскиот јубилеј на царот Франц Јозеф во 1908 година. Златникот од 10 круни престанал да се кова во 1910 година. Но, на неговата задна страна сепак се наведува 1912 година, кога престанало издавањето на сите вредности на златната круна.

Дополнителни информации

Држава

Австрија

Димензии

31.5mm x 18.5mm x 1.0mm

Финост

999,9/1000

Материјал

злато

Производител

Münze Österreich

Димензии на пакување

85.0mm x 54.0mm

Тежина (g)

10 g.

Можно е и ова да ти се допаѓа...