Инвестирање во сребро: 5 причини за купување на овој метал

Инвестирањето во сребро често е попречено од одреден сомнеж. Зошто некој би требало да купи сребро? Не е толку познато како златото. Има помала индустриска употреба од платината или паладиумот. Оптоварено е со ДДВ и даноци во многу земји …? Но, среброто има и многу добри страни. Еве само пет од нив.

Среброто е евтино.Да, златото е попознато од среброто. Но, оваа слава доаѓа со висока цена. Приближно 70 до 80 пати поголема од онаа на среброто. Затоа среброто е одлично почетно ниво за инвестирање во секторот благородни метали. На купувачот му ги овозможува сите предности на безбедна инвестиција, но по многу пониска цена од златото.

Инвестирањето во сребро е едноставно и евтино

Среброто е попрактично од златото.Понекогаш не сакате да ги отфрлите сите Ваши средства во форма на благородни метали. Понекогаш би сакале да ликвидирате само мала количина и да ја претворите во готовина. Но, тоа не можете да го направите со златна прачка од 1.000 g. Меѓутоа, среброто Ви дава поголема контрола врз количината на Вашиот портофељ што сакате да ја задржите или продадете. Така, дури и кога купувате злато, добро е да зачувате барем дел од Вашите имотни вредности во сребро.

 

Златото го сигнализира растот на цената на среброто. Вообичаено односот на златото и среброто е околу 1:70. Тоа значи дека една унца злато се вреднува исто како и 70 унци сребро. Како лидер во секторот на благородни метали, златото прво расте во околности на „пазарот на бикови“. Ова е добар сигнал за среброто. Кога соодносот расте во корист на златото, цената на среброто често расте побрзо во следниот период. Имајте го ова на ум кога одлучувате да инвестирате во сребро или злато!

Одлично на „пазарот на бикови“

Среброто е подобро од златото на „пазарот на бикови“.Пазарот на сребро е помал од пазарот на злато. Што значи и дека е понестабилен. Во услови на „пазар на бикови“ ова е добра вест, бидејќи среброто обично има повисоки добивки од другите благородни метали. По станбената криза, во периодот од 2008 до 2011 година, цената на златото порасна за 166 проценти. Но, онаа на среброто отиде уште подалеку. Неговата порасна за 448 проценти!

Повеќе од 50 проценти од употребата на среброто е индустриска. Примарната употреба на златото е како инвестиција. Друга честа употреба е накитот. Индустриската употреба е ретка поради високата цена на златото. За среброто е поинаку. Помалку од 15 проценти од продаденото сребро е во прачки и монети. Повеќе од 50 проценти од неговата употреба е индустриска. Среброто се користи во електрониката, во батериите, соларните панели. Постојаната индустриска побарувачка значи помала шанса за голем пад на цените!

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy