Тајните на златото: пет изненадувачки факти

Златото е благороден метал кој инспирирал приказни и мистерии илјадници години наназад. Постојат многу познати факти за овој метал, но многу луѓе сè уште не ги знаат сите тајни на златото.

Златото дошло од вселената. Практично целото злато на Земјата е „испорачано“ од метеорите. Овој факт е потврден и со научна студија објавена во списанието Nature. Во процесот на формирање на нашата планета, железото е натопено во неговиот центар, создавајќи го неговото јадро. Би се очекувало дека и благородните метали се вовлекувани во „средиштето на топење“ на Земјата. Сепак, обвивката на нашата планета има околу илјада пати повеќе злато отколку што би имало во тоа сценарио. Причината се метеорските дождови. Пред околу 3,9 милијарди години тие донеле злато на Земјата. Долго време, потеклото на овој благороден метал била една од тајните на златото!

Тајните на златото

Сонце. Латинското име за златото е Aurum. Ова име се користи во Периодниот систем на елементи. Затоа хемискиот симбол на златото е Au. Изворот на зборот злато што се користи на англиски и слични јазици е германскиот збор gul?а. Стариот англиски збор gelou значи „жолто“. Хрватското име за злато „zlato“ доаѓа од старословенскиот збор „zolto“.

Благородни својства. Златото се топи на температура од 1064,42 степени Целзиусови. Затоа, температурата на печката што се користи за топење на златото е повисока од 1.100 степени. Во основа, таа е околу 1.200 степени Целзиусови. Златото има многу својства кои се сметаат за благородни Спроведува топлина и електрична енергија. Лесно е свиткливо. Исто така, златото никогаш не рѓосува.

Златото како инвестиција

Сигурна инвестиција. Златото се смета за една од најсигурните можни инвестиции. Неговата вредност расте во време на економски превирања. Златото низ историјата се покажало како сигурен „чувар“ на вредности. Првата монета направена целосно од злато ја искoвал кралот Крез. Ова се случило во I милениум п.н.е. Оттогаш, златото е основата на економијата. Откако „златниот стандард“ беше отфрлен, употребата на златото како заштита од инфлација станала поизразена. Во последните 100 години доларот изгуби повеќе од 99 проценти од својата вредност поради инфлацијата. Сепак, вредноста на златото остана иста.

Златни дукати. Во Европа, особено на Медитеранот, најпопуларен златник е дукатот. Првата земја што го имплементирала овој вид пари била Венеција во 13 век. Зборот дукат значи војвода. Тоа била титулата на владетелот на Венеција, на сите венецијански области. Меѓутоа, денес зборот дукат е синоним за одреден златник. Станува збор за монета со ликот на Франц Јозеф, кована од австриската државна ковачница.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy